Stand out to Sea  2012 

‘Stand Out To Sea’ is de Engelse vertaling van het spreekwoord ‘het ruime sop kiezen’ oftewel het avontuur aangaan. Met de locatie en de havengeschiedenis als inspiratie presenteert stichting Portable Collective een divers programma vol acts, kunstinstallaties, rondvaarten. De bezoekers van jong tot oud kunnen aanschuiven bij workshops -van grootzeil naaien tot een havenrap maken.
Stand Out To Sea biedt niet alleen een podium aan culturele organisaties, onderwijsinstellingen, individuele kunstenaars en artiesten, maar wil ook een interactie tussen al deze disciplines en met het publiek bewerkstelligen.

Nederland is groot geworden door zijn havens. Deze havengeschiedenis is terug te vinden in havensteden en in musea die speciaal zijn ingericht om dit cultureel erfgoed te onderhouden en te laten zien aan bezoekers. Stichting Portable Collective heeft een concept ontwikkeld om deze collecties en bijzondere locaties in combinatie met diverse vormen van kunst & cultuur onder de aandacht te brengen bij een brede doelgroep. Dit is uitgegroeid tot een bijzonder cultureel havenfestival, Stand Out To Sea. Een bont gezelschap van kunstenaars, muzikanten, DJ’s, verhalenvertellers, jong talent en oude rotten brengen historische havens weer tot leven. Tegelijkertijd laten zij de bezoeker op een bijzondere manier kunst en cultuur beleven.

De eerste editie heeft -als pilot- in en in samenwerking met Het Havenmuseum in Rotterdam, in 2012, plaatsgevonden. De tweede in mei 2014 op scheepshelling Koningspoort, in de Oude Haven en een gedeelte in Het Havenmuseum, beiden historische havens in het centrum van Rotterdam. Tussen de locaties voer de waterbus.

Share This